Maj inleddes med helgdagen Dia de Trabajo som följdes av Dia de la Cruz den 3 maj. När helger ligger nära varandra kan man ta en längre sammanhängande ledighet som kallas Puente de Dia och som firades med Cruces de Mayo under 4 dagar. Då smyckas kors både i Almuñécar och i La Herradura. Även barnen har sina lite enklare kors. Det skall börjas i tid eftersom man lever i La Tierra de Chavíco för då skall det samlas in pengar. Mat och dryck serverade på alla ställen.
Man lägger ner mycket tid att få sina kors och allt som hör till, så fina som möjligt. T ex den Cofradia/brödraskap som vann hade med en ponny och en liten griskulting. 26 kors deltog och besöktes av mycket folk i de fyra dagarna och kvällarna.
Första pris gick till La Cruz de la Cofradia de la Burriquita, andra pris till La Cruz de la Cofradia del Huerta, tredje pris till La Cruz Los Pensionistas, fjärde pris till La Cruz de la Cofradia de la Piedad.
I La Herradura vann La Cruz de Barrio Alto, på andra plats La Cruz de la Asociación de Vecinos de la Maravillas, på tredje plats La Cruz de la Asociación de Mayores Virgen Del carmen och tröstpris till La Cruz peña Junco som tillägnas Paco Lucia.Foto: Juan Manuel de Haro. Ayuntamiento

Barnen och deras kors var också fina.Foto: almunecar.se