Almuñécars Skyddshelgon La Virgen de la Antigua firades under 7 dagar, 9-15 augusti, med festligheter av alla de slag. De tre första dagarna firades Feria de Dia på gågatan Calle Pintor Manuel Rivera på dagtid med Flamencodansare och mycket mat och dryck, och varje dag på marknadsplatsen Blas Infante, som startades på eftermiddagarna och stängde vid 4-tiden på nätterna. Kl 10.00 var det knallskott varje morgon, så att alla vaknade och sedan var det full fart igen. Marknadsplatsen hade gjorts om till ett tivoli, och en scen för konserter med tak och ”kristallkronor”, samt matplatser för publiken med de politiska partierna.

Det var aktiviteter av alla de slag hela dagarna, med bland annat parader och gymnastik, spinning, volleyboll, bygga sandslott, stadslopp, modellflygplansuppvisning, lek och spel på playan, fiesta de Espuma, simtävling, tjurfäktning, hästshow, 24-timmarsfotboll, bouletävling, guidad vandring i gamla stan, mängder uppträdanden i Parque Majuelo för barn, ungdomar med HIP HOP och uppträdande med musik och dans för vuxna. På festplatsen var det full fart med tivolit hela nätterna och musik av orkestrar av alla de slag. Restaurangerna var fullsatta hela tiden. Mat måste man ju ha.

Avslutningsdagen var ägnad åt helgonet med en högmässa och en procession med musikkår och dansare, från kyrkan ner till havet på Paseo de las Flores med sjösättning och en tur runt Peñon del Santo. Då var det dags för årets största fyrverkeri, som följs av tusentals åskådare. Det är folk överallt. Folk kommer från andra städer för att få se det fantastiska, stora, påkostade fyrverkeriet med matchande musik, bland annat Loreens vinnarlåt som är populär i Spanien. Efteråt var det dags att gå upp till kyrkan med helgonet.Foto: Juan Manuel de Haro. AyuntamientoFoto: almunecar.se
Foto: Rodolfo Perez. Tropysol Costa
Foto: Anne-Laure Kesteman