* Fler skandinaver än någonsin har besökt Almuñécar under både sommar och vinter, och de kulturella evenemangen och andra aktiviteter av alla de slag ökar, år efter år, vilket gör att man trivs gott i Almuñécar. Kulturutbudet är enormt för denna lilla kommun på ca 30.000 invånare.

Men det som pratades mest om under året var nog det om vädret. Hur det är, hur det varit, men mest hur det skulle bli. Framförallt datumet 21 december då Mayaindianernas kalender, som omfattade perioden 3114 F Kr – 2012 tog slut och många trodde att jorden skulle gå under. Livet gick vidare, men fler hävdar att jorden är på väg att genomgå en ”pole shift”, det vill säga att jordaxeln kommer att ändra lutning, och då är risken stor för väderförändringar. Vi märkte inte någon större förändring just den dagen, så det blir nog en mjukare övergång. Vi vet ju att glaciärisarna smälter och de döda ytorna på jordklotet sprider sig, samtidigt som befolkningen ökar katastrofalt mycket. Det regnade visst också en del i Sverige på sommaren.

Det var ju extremt torrt i Spanien under sommaren. 4 månader utan regn och åtskilliga bränder på många platser, framförallt den stora branden på 8.225 hektar i marbellaområdet och det brann även i La Herradura. Sedan kom störtregnen och tog med sig vägar och annat, och djur drunknade på åkrarna.

Men hur som helst så är det lätt att leva i Almuñécar. Här har vi ett hälsosamt och behagligt liv. Så kan fler ha det.